Rekisteröity vai paperiton pentu? Hyvä kasvattaja vai pentutehtailija?
Koiran hankkimisen pitää olla pitkällisen suunnittelun ja harkinnan tulos.
Mitä pennunhankkijan tulee tietää pentua ottaessaan, jotta saisi mahdollisimman terveen, reippaan ja hyvin sosiaalistetun pennun ja välttyisi mielipahalta?
Alla 10 vinkkiäni, joita noudattamalla varmimmin onnistut.
Mitä pennunhankkijan tulee tietää pentua ottaessaan, jotta saisi mahdollisimman terveen, reippaan ja hyvin sosiaalistetun pennun ja välttyisi mielipahalta?
Alla 10 vinkkiäni, joita noudattamalla varmimmin onnistut.
- Älä koskaan osta pentua Torista tai Apulasta!
Torissa, Apulassa ja joskus sanomalehdissäkin markkinoidaan usein rajan yli tuotuja pimeitä pentuja tai pentutehtailijoiden tuotoksia. Viralliset colliekasvattajat markkinoivat pentujaan rotujärjestön sivuilla, pehkot-sivustolla, omilla kotisivuillaan tai eivät välttämättä missään. Vaikka valitsisit pentusi kasvattajan luotettavalta kuulostavan myynti-ilmoituksen perusteella, ole tarkka, että alla luetellut kriteerit toteutuvat!
Mikäli haluat varmistaa, että saat pennun luotettavalta kasvattajalta, voit joutua odottamaan. Ota ajoissa yhteyttä valitsemaasi kasvattajaan ja kerro, minkälaista pentua etsit. Voit joutua odottamaan kauankin, jos haluat koiran juuri tietyistä suvuista tai tietyltä kasvattajalta. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa. Hetken mielijohteesta ei kannata pentua koskaan hankkia. Hankkimasi pentu elää arviolta 12-15 vuotta. Mitä terveempi ja tervepäisempi pentu, sitä palkitsevampaa tuo aika tulee olemaan.
Mieti, haluatko vastuullisen kasvattajan kasvattaman kotimaisen pennun, vai ehkä vähän edullisemman ulkomailta tuodun paperittoman riskipennun tai sellaisen, jonka rekisteritodistus on väärennetty. Vaihtoehtona sinulla on toki myös rescue-koira, eli ulkomailla hämärissä olosuhteissa alkunsa saanut pentu, pahimmassa tapauksessa kaupallisen pentutehtaan "kadottama" pentu, joka sitten on "pelastettu" ja myydään isolla rahalla Suomeen. Vai oletko kenties mennyt halpaan, että "sekarotuinen koira on terve koira", mikä ei lainkaan pidä paikkaansa.
Suomessa asiaan perehtyneet kasvattajat haluavat vaalia rotuaan, sen terveyttä ja tulevaisuutta ja siksi pyrkivät jalostusvalinnoillaan saamaan aikaan terveitä yksilöitä. On kuitenkin kasvattajia ja "kasvattajia" eli ota selvää, ennen kuin hankit pentua. Kovalla kiireellä tehty kauppa ei todellakaan ole koirankaan hankinnassa järkevä ratkaisu. Joillain "kasvattajilla" laatu on toissijainen asia ja pentuja teetetään vain rahan takia. Nämä pentutehtailijat eivät panosta koiriensa terveystutkimuksiin, geenitesteihin saati laadukkaaseen ravintoon, vaan pitävät koiriaan pennutuskoneina, joilla teetetään pennut joka juoksusta niin kauan, että narttu itse kuihtuu olemattomiin.
Suurin osa suomalaisista colliekasvattajista on luotettavia kasvattajia, jotka eivät teetä pentueita myyntitarkoituksiin vaan itselle tärkeiden sukujen jatkamiseksi. Tällöin ei pentujen tuottaminen ja voiton tavoittelu ole toiminnan tarkoitus, vaan on tarkoitus kasvattaa rakkaita perheenjäseniä. Tällöin jalostusvalinnat ovat tarkoin harkittuja ja kotien etsiminen tehdään tunteella ja siihen käytetään aikaa. - Hinta ei ole laadun tae!
FI-rekisteröidyn, silmätarkastetun colliepennun hinta on keskimäärin 1400 euroa. Hintahaarukka rekisteröidyillä pennuilla on jotain 1000 - 1700 euron välillä kasvattajasta riippuen (v. 2020 pennun vakuutusarvo 1100 €, silmätarkastettu pentu 1300 €). Pennun hankintahinta on kuitenkin pieni menoerä koiran omistamisessa. Sekarotuisesta tai paperittomasta pennusta pyydetään lähes samaa hintaa. Säästämällä korkeintaan muutaman satasen hankintahinnassa ottaessasi rekisteröimättömän pennun, otat ison riskin ja saat pahimmassa tapauksessa sairaan tai jopa elinkelvottoman pennun, josta maksat laskua monien vuosien ajan. Miksi sitä ei ole rekisteröity? Onko vanhempia terveystutkittu? Onko nartulla ollut liikaa pentueita? Kaikilla koirilla voi ilmetä sairauksia, mutta kannattaako hankkia niitä ehdoin tahdoin? Rekisteröimättä jätetyissä rotupennuissa on AINA jokin vika! Selvitä MIKSEI pentuja ole rekisteröity! Pennun rekisteröiminen ei ole kallista, vaan kallista on kaikki se taustatyö, mikä tekee koirasta hyvän jalostuskoiran; koiran terveystutkimukset, meriitit, kouluttaminen, laadukas hoito ja ruokinta jne. Selvitä miksi rekisteröimättömän pennun kasvattaja ole panostanut näihin asioihin!
Vertailun vuoksi: Ostaisitko edullisesti netistä auton, jota ei ole katsastettu, huollettu ja jota et voi koeajaa? Tai ostaisitko jollain parkkipaikalla tuikituntemattomalta trokarilta pyykkikoneen? Valitettavan usein ihmiset sortuvat ostamaan näin kuitenkin koiranpennun - Elävän, tuntevan olennon! Vai maksaisitko kuitenkin vähän enemmän autosta, jossa on rekisteriote, huoltokirja, joka on katsastettu ja jonka saat koeajaa yhdessä luotettavan myyjän kanssa? Ja jos ostamasi pyykkikoneen kanssa tulee ongelmia, tiedät mistä myyjän löytää ja voit vaikka palauttaa koneen ja saat rahasi takaisin!
Hintalappukaan ei kuitenkaan kerro vielä siitä, että koirasi on laadukas ja virallisesti rekisteröity kotimainen pentu! Kokematonta koiranostajaa on helppo viilata linssiin. Häikäilemätön pentutehtailija pyytää paperittomasta pennusta täyden hinnan ja lupaa rekisteripaperit postissa. Sitä postia ei vain koskaan tule ja siihen kyseisen "kasvattajan" Prepaid-puhelinnumeroonkaan ei saa enää yhteyttä. Surullista, mutta tätäkin tapahtuu. - Tutustu valitsemaasi kasvattajaan ennalta.
Puhu hänen kanssaan puhelimessa, kysy häneltä mm. jalostuskoiriensa terveyteen ja luonteeseen ja pentujen kasvuolosuhteisiin liittyvistä asioista. Kunnon kasvattaja pohtii näitä asioita tarkasti ennen pennutusta ja osaa varmasti vastata kysymyksiisi. Samalla hyvä kasvattaja haastattelee sinua, tutustuu sinuun ja tarjoamiisi kasvuolosuhteisiin mahdolliselle pennulle.
Ja lämmin vinkki: tee vähän taustatyötä. Tarkista numeropalvelusta, kenelle käyttämäsi puhelinnumero on rekisteröity. Hyvän kasvattajan tunnistat siitä, että numero- ja yhteystiedot ovat pysyviä ja julkisia. Koiranetistä, kotisivuilta, googlettamalla, facebookista löytyy tietoja kasvattajan nimellä tai kennelnimellä. Kysele koiratutuiltasi, ja käytä aikaa etsimällä kasvattaja, joka herättää luottamuksesi. Jos sen sijaan törmäät epäilyttäviin asioihin, tee itsellesi palvelus ja etsi toinen kasvattaja. Tämä saattaa kuulostaa hullulta, mutta koira-alalla on valitettavasti monenlaisia toimijoita. Kaikilla ei ole tietoa, eikä taitoa toimia ja toisaalla on pentutehtailijoita, jotka kasvattavat pentuja rahankiilto silmissä, epämääräisissä olosuhteissa, jopa tekaistulla nimellä ja katoavat tavoittamattomiin rahat saatuaan. Heillä ei ole pienintäkään kiinnostusta siihen, miten pentu voi eikä heillä ole halua auttaa, jos jotain ongelmia ilmenee. Räikeimmissä tapauksissa on jopa hankittu "esittelyasunto", johon pentuja on viety vain hetkiseksi pennunostajille esittelemistä varten, kun ne muutoin elävät navetan perukoilla pienissä karsinoissa jopa kymmenien muiden pentueiden tavoin. - Älä osta vahinkopentua!
Jos sinulle kaupataan "vahinkopentua", paperitonta pentua tai EJ-rekisteröityä pentua, selvitä syy tarkkaan! Tällaisen pennun ottaminen on aina iso riski! Hyvä kasvattaja ei KOSKAAN myy rotukoiraa rekisteröimättömänä! Vanhemmilla tulee olla viralliset terveystutkimukset (colliella lonkka- ja kyynärkuvat ja virallinen silmäeläinlääkärin tekemä silmätarkastus ja niiden tulokset Koiranetissä), pentuja ei saa teettää liian usein, eikä emä saa olla yli 8-vuotias. Pentujen isällä tulee näiden lisäksi olla todistus terveistä kiveksistä (virallinen näyttelytulos tai ell-tutkimus). Jos nämä perusasiat ovat kunnossa, ei ole MITÄÄN syytä jättää pentuja rekisteröimättä! Pennun rekisteröiminen Kennelliittoon maksaa kalleimmillaankin vain 70 euroa/ pentu ja se on pieni tae siitä, että pentusi vanhemmilla on edes yllä mainitut asiat kunnossa. Jos taas hankit koirasi ei-tutkituista vanhemmista, otat suuren riskin ja saat pahimmassa tapauksessa elinkelvottoman pennun. Kennelnimen puuttuminenkaan ei ole syy teettää rekisteröimättömiä pentuja. Eikä varsinkaan se, että "minä en ole kasvattaja" tai *minulla ei ole kenneliä". Jokainen, joka kasvattaa pentueen, on kasvattaja. Kennelillä taas on hyvin vähän tekemistä kennelnimen kanssa. - Mene käymään kasvattajan kotona.
Luotettavalla colliekasvattajalla pennut kasvavat sisätiloissa, ihmisten parissa. Emä on nähtävillä, se on hyväkuntoinen, sosiaalinen ja ystävällinen. Pennut ovat iloisia, vilkkaita ja tulevat luottavaisesti tutustumaan uusiin ihmisiin. Pennut ovat kiinteitä, puhtaita, hyväkuntoisia, kirkassilmäisiä ja vähän pulleita. Ne ovat selkeästi kiintyneitä kasvattajaansa.
Samalla saat käsityksen pentusi kasvuolosuhteista sekä siitä, miten kasvattaja huolehtii koiristaan. Tarkkaile sitä, miten kasvattaja kohtelee koiriaan ja pentujaan, huokuuko siitä rakkaus koiria ja omaa rotua kohtaan? Onko kasvattajan oma elämänhallinta kunnossa? Kasvattajan kotona on usein nähtävissä elämisen merkkejä, syötyjä nurkkia, koirien nukkumapaikkoja ja pentujen pissa-alusia. Kasvattajan koti ei ole "nukkekoti". Pennuilla tulee olla riittävästi tilaa liikkua, leikkiä ja juosta. Tilojen tulee olla puhtaat. Voimakas ammoniakin haju tai siivoamattomat, kuivuneet ulostekerrokset eivät ole hyvä merkki.
Luota ensivaikutelmaan: olosuhteet, piha ja tila kertovat ovatko asiat järjestyksessä. Jos eivät ole, et voi ostaa pentua. Ostamalla epämääräisista ja kauheista olosuhteista pennun, koska säälit sitä, tuet epämääräisen tilanteen jatkumista. Kasvattajan luona tapaat hänen koiriaan. Mieti, antaisitko lapsesi tai koirasi tälle ihmiselle viikonlopuksi hoitoon? Jos vastaus on ehdoton ei, et voi myöskään pentua tästä paikasta ostaa.
Hyvä kasvattaja ei koskaan myy pentua tai vaadi varausmaksua tapaamatta tulevia omistajia ennalta. Hän ei koskaan tee kauppoja sähköpostitse eikä puhelimitse. Mikäli kasvattaja ei päästä sinua kotiinsa pentuja katsomaan, on asiassa jotakin mätää. Hän saattaa "olla juuri tulossa sinne päin" ja voi samalla ottaa pennun mukaansa - tämä on kikka, jota monet pentutehtailijat käyttävät, jotta ostaja ei näkisi miten pennut oikeasti elävät. Käy mieluummin hänen kotonaan. Jos se ei koskaan onnistu, etsi toinen kasvattaja.
Mikäli harkitsemasi kasvattaja käyttää vain ulkomaisia (usein Itä-Eurooppalaisia) koiria "geenipoolin kasvattamiseksi" eikä käytä niitä virallisissa kokeissa, kilpailuissa tai näyttelyissä "koska ei usko niihin" ja käyttää kasvatustyössään kerrasta toiseen vain omia koiriaan "koska muiden koirat ovat huonompia" eikä rekisteröi pentujaan "koska ei halua kannattaa Kennelliittoa" eikä siksi terveystutkitutakaan koiriaan "koska se on rahastusta", kannattaa unohtaa kyseinen kasvattaja ja etsiä joku toinen. - Tutustu koirasi vanhempiin ja suvun terveystuloksiin.
Collie on ns. PEVISA-rotu, eli niillä on oma PErinnöllisten VIkojen ja SAirauksien vastustamisohjelma. Collieilla siihen kuuluvat lonkat, kyynärät ja silmät. Virallisesti tehdyt tulokset ovat kaikki nähtävillä Koiranetissä. Sieltä näet myös pentusi sukulaisten terveystulokset, kun syötät hakukenttään koiran nimen. Tutustu niihin, jotta tiedät mitä on mahdollisesti odotettavissa.
Koiranetissä näkyvien asioiden lisäksi koirien yleisterveys vaikuttaa. Jalostuskoiralla ei saa olla allergioita, herkkämahaisuutta tai muita sairauksia. Hyvä kasvattaja kertoo sukulaisten terveydestä pyytämättä, sillä hän haluaa olla rehellinen. Täysin riskitöntä koiraa ei olekaan, joten jos sinulle uskotellaan näin, ei kasvattaja tiedä tarpeeksi tai salaa sinulta asioita.
Terveysasioiden ohella tärkeätä on vanhempien luonne. Isää ei aina ole nähtävillä, mutta löydät siitä varmasti tietoja. Halutessasi voit soittaa uroksen omistajallekin. Kasvattaja kuitenkin osaa kertoa sinulle valitsemastaan uroksesta ja siitä miksi päätyi käyttämään juuri sitä kyseistä urosta. Urosta tärkeämpi pentujen kannalta on kuitenkin niiden emä. Emä siirtää pentuihin paljon hyvää tai paljon huonoa. Emän hoiva muovaa pennun luonnetta, etsi siksi narttu, josta pidät. Unohda hermostunut, arka tai salakavala narttu ja sen jälkeläiset. Niistä ei koskaan tule tasapainoisia ja terveitä koiria. - Tarkista MITEN koirasi on rekisteröity!
Oletko päättänyt hankkia rekisteröidyn pennun? Tarkista kasvattajaltasi kuitenkin, MITEN pentusi on rekisteröity. Varmista, että se on rekisteröity Suomen Kennelliiton ylläpitämään FI-rekisteriin, joka on se virallinen, "oikea" rekisteri. Tällöin koirallasi on oma, henkilökohtainen rekisterinumero, joka alkaa kirjaimilla FI, sisältää 5 numeroa ja päättyy sen rekisteröintivuoteen. Se saa myös sinisen Suomen Kennelliiton rekisterikirjan, josta selviää sen sukutaulu ja kasvattaja. FI-rekisteröity koira on aina myös tunnistusmerkitty mikrosirulla.
2023 avattu Ruokaviraston ylläpitämä omistajarekisteri EI OLE sama asia, kuin rekisteröity koira! Siellä kootaan ainoastaan koirien haltijoiden tiedot. Puolestaan Kennelliiton ylläpitämässä rekisterissä pidetään kirjaa koirasi alkuperästä, sen sukutaulusta ja sen vanhempien, isovanhempien ja sen vanhempien sukutauluista ja terveystuloksista. Useimpien koirien sukutaulu tunnetaan kymmenien vuosien päähän, ehkä jopa rodun alkuajoille 1800-luvun loppuun. Jos koiraa ei jostain syystä voi rekisteröidä viralliseen rekisteriin (terveystuloksia puuttuu, emä/ isä on liian nuori tai emä on liian vanha tai sitä on pennutettu liian usein tai se ei kasvattajan mielestä täytä laatuvaatimuksia tms.), se voidaan kuitenkin rekisteröidä EJ -rekisteriin (Ei Jalostukseen). Tällöinkin koira saa Suomen Kennelliiton rekisteritodistuksen sukutauluineeen. Rekisteritodistuksessa lukee kuitenkin aina EI JALOSTUKSEEN. Jokainen ROTUkoira siis VOIDAAN rekisteröidä
FIX-"rekisteröity" koira EI ole rekisteröity. FIX-rekisteröity koira on sekarotuinen eli paperiton koira ja FIX-rekisteri on koirien tunnistusrekisteri, Se kertoo että koira on mikrosirutettu eli koiralla on tunnistusmerkintä. FIX-rekisteristä löytyy tunnistusmerkinnän perusteella koiran omistaja. Nykyään suomessa pyritään tunnistusmerkitsemään kaikki koirat. Tunnistusmerkinnän avulla esim. löytökoiran omistaja voidaan paikantaa. Kaikilla reksiteröidyillä rotukoirilla on tunnistusmerkintä automaattisesti. Sekarotuisella välttämättä ei. - Selvitä miten pentuasi on hoidettu.
Hyvä kasvattaja ruokkii emän ja pennut laadukkaalla ruualla. Pentujen kakka on kiinteätä pötkylää, ei koskaan vetelää ripulia. Pennut madotetaan kasvattajalla 2 viikon välein, jotta ne eivät kärsisi pyörömadoista. Terveillä pennuilla on puhtaat silmät, korvat ja navat, eivätkä ne ole likaisia tai takkuisia. Terveet pennut eivät aivastele, yski tai puuskuta.
Terveillä pennuilla on kasvattajan luona tilaa leikkiä ja temmeltää turvallisessa ympäristössä. Ne pääsevät ulos leikkimään ja tutkimaan maailmaa. Hyvin hoidetut ja sosiaalistetut pennut ovat rohkeita ja reippaita tutustuessaan uusiin ihmisiin ja asioihin. Niiden kynnet on leikattu ja ne ovat tottuneet sylissä olemiseen, harjaamiseen ja tykkäävät kasvattajastaan.
Hyvä kasvattaja mikrosiruttaa pennut rekisteröintiä varten 5-8-viikkoisena. Pennuille tehdään virallinen eläinlääkärin tarkastus, josta saa todistuksen sekä collienpennuille lisäksi virallinen silmäpeilaus, josta selviää niiden silmien kunto. Tästä pennunostaja saa virallisen ECVO-lomakkeen, johon pennun saama tulos on merkitty. - Tee kauppa vain virallisella Suomen Kennelliiton lomakkeella.
Oletko löytänyt haluamasi pennun ja haluat tehdä kaupan. Luotettava kasvattaja tekee kaupan käyttäen Suomen Kennelliiton virallista kauppasopimusta tai sijoitussopimuskaavaketta. Hyvä kasvattaja kuuluu Suomen Kennelliittoon ja on allekirjoittanut Kasvattajasitoumuksen . Hän on myös rotujärjestönsä jäsen, sillä hän haluaa edistää rotunsa etuja.
Kauppatilanteessa luotettava kasvattaja kertoo sinulle pennun vanhempien terveydestä, rodulle tyypillisistä sairauksista ja todennäköisesti lisää kauppakirjaan Suomen collieyhdistyksen kauppaliitteen. Edellämainittujen lisäksi saat Todistuksen suoritetusta eläinlääkärintodistuksesta ja kopion ECVO-silmätarkastuslomakkeesta. Yleensä saat myös rekisteritodistuksen eli ns. paperit. Lisäksi saat yleensä viivakooditarroja, joissa on koirasi mikrosirunumero (sama kuin rekisteritodistuksessa). Pennullasi on todennäköisesti Agrian pentuvakuutus, joka on Kennelliiton kasvattajalle maksuton ja se on voimassa luovutukseen asti. Osa kasvattajista ottaa pennuille alle 8-viikkoisena jo pysyvän vakuutuksenkin, jonka tuleva omistaja voi sitten siirtää suoraan nimiinsä keskeytyksettä.
Näiden lisäksi kasvattaja antaa pennulle mukaan kirjalliset hoito-ohjeet. Useimmilla kasvattajilla on oma Pentuopas. Lisäksi Suomen Collieyhdistyksellä on oma pennunomistajan opas ja Kennelliitollakin omansa. Lisäksi pennulle on tapana antaa mukaan kasvattajan antamaa ruokaa vähintään muutaman päivän tarpeisiin. Näiden lisäksi useimmat kasvattajat laittavat pentujen mukaan ns. pentupaketin tai -repun, jossa voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä; leluja, ruokaa, nameja, lehtiä, oppaita, hoitotarvikkeita, astioita, makuualustoja, pantoja, koulutusvälineitä yms.
Näitä tärkeämpi on kuitenkin itse pentu. Hyvältä kasvattajalta saat iloisen, reippaan ja terveen pennun, joka tuottaa sinulle iloa sen koko eliniän ajan. Jos et kauppoja tehdessäsi ole iloinen ja innoissasi, jätä kaupat tekemättä. Jos sinulle syntyy tunne, että haluat nopeasti pelastaa pienen suloisen pentusi kauheasta synnyinkodistaan, jätä kaupat tekemättä. Todennäköisyys, että saat terveen, järkevät koiran epämääräisistä oloista, on pieni. - Pidä yhteyttä kasvattajaan.
Kun olet saanut oman pennun kasvattajalta, johon luotat ja jonka kanssa toivottavasti ajattelette samoin, pidä huolta hyvistä väleistä. Kemiat ja yhteinen tapa ajatella asioista ovat eduksi molemmille kaupan osapuolille, sillä koirakauppaan ja kasvattamiseen liittyy aina tunnesiteitä eikä koirakauppa ole koskaan verrattavissa esineen ostamiseen. Huomaavaisuus ja kohteliaat käytöstavat ovat tärkeitä taitoja menestyksekkäiden välien ylläpitämiselle. Parhaimmillaan kasvattajan ja pennun ostajan välille muodostuu “sukulaisuussuhde”, jopa ystävyyssuhde, josta on iloa molemmille osapuolille!
Pidä jatkossa yhteyttä kasvattajaan; kerro pentusi kuulumisia ja lähetä kuvia. Yritä osallistua pentue- ja/ tai kasvattajatapaamisiin. Käytä viimeistään 2-vuotiaana koirasi terveystutkimuksissa, jotka antavat sinullekin tietoa koirasi luustoterveydestä, mutta ovat elintärkeätä dataa kasvattajallesi hänen käyttämistään jalostuskoirista. Vain näin voidaan varmistua siitä, että voit saada terveitä collieita myös jatkossa.
Mikäli kaipaat neuvoja pentusi kanssa, lue ensin kasvattajaltasi saamasi pentuopas ja kysy häneltä neuvoa. Netin keskustelufoorumeilla ei kannata kysellä, sillä siellä neuvoja on yhtä monta kuin neuvojiakin ja usein mennään ojasta allikkoon.
Ja pidä omat lupauksesi. Älä lupaa pennun ostovaiheessa sellaista, mitä et aio pitää! Jos lupaat käyttää koirasi terveystutkimuksissa, mutta et käytäkään, voi olla että et samalta kasvattajalta enää saakaan uutta pentua.
Koiranpennun hankkiminen ei ole onnen kauppaa, vaan vaatii tietoa ja taitoa löytää hyvä pentu. Aivan kuin autoa ostaessa, kannattaa olla tarkka mieluusti etukäteen ja tehdä taustatyöt huolella.
Olemassa on paljon hyviä kasvattajia, joilta voit saada laatupennun.
Valitettavasti on kuitenkin sellaisiakin kasvattajia, joilla ei ole riittävää tietoa koirista tai pentujen hoitamisesta.
Joskus määrä korvaa laadun ja pentuja teetetään rahan takia. Näiden erottaminen toisistaan vaatii pennunostajalta tarkkavaisuutta. Kuitenkin, näkemällä alussa vaivaa, voit huokaista helpotuksesta, kun saat laadukkaan pennun vastuulliseslta kasvattajalta, jolta saat pennun lisäksi myös apua ja tukea sen hoitamisessa.
Sitten sinun on vielä vakuutettava se kasvattaja, että JUURI SINÄ olet se paras koti pennulle. Ole rehellinen, mieti mitä lupaat ja varaudu siihen, että hyvä kasvattaja haastattelee sinut tarkasti varmistuakseen, että pystyt tarjoamaan pennulle oikean kodin. Tämä on molempien osapuolien (ja pennun) parhaaksi.
Siispä onnea matkaan!
Hyvää kannattaa odottaa!